Eleged van az alkalmazkodásból? Úgy érzed, mások rád telepszenek? Nyomasztanak az elvárások? Folyton dühös vagy, de magad sem tudod, miért? Félsz kiállni magadért? Határprobléma!

Mire jók a határok?

A legtöbben küzdünk valamilyen határproblémával, és még csak nem is tudunk róla, hogy ez sok bajunk forrása. Az én-határok lényege, hogy elkülönítenek mindattól, ami és aki „nem-én” vagyok. Minden „határnak” kettős funkciója van: az egyik, hogy kijelölje a saját birtokom, felségterületem, vagyis mindazt, ami hozzám tartozik, és megvédjen a kívülről érkező, nem kívánatos dolgoktól. A másik, hogy tudjam, meddig tart az én felségterületem, és hol az a határ, amit ha átlépek, már a másik ember birtokán járok, ahol ő az úr, és ezt tiszteletben kell tartanom. Hozzám és az én határaimon belülre tartoznak az érzéseim, vágyaim, akaratom, gondolataim, véleményem, szavaim, tetteim és döntéseim, a céljaim, a hitem, az értékrendem, az időm, amivel én rendelkezem. Nem tartoznak hozzám, és a határaimon kívül esnek mások érzései, akarata, elvárásai és vágyai, mások döntései, tettei és szavai, véleménye, értékrendje, hite, céljai, vagy épp az időbeosztása.

Miért fontos a határok tudatosítása?

Ha a következő két kijelentést megértjük, és gyakorlatba ültetjük, a lényeg megvan:

CSAK AZÉRT VAGYOK FELELŐS, AMI A HATÁRAIMON BELÜL VAN. MINDAZÉRT AMI A HATÁRAIMON BELÜL VAN, CSAKIS ÉN VAGYOK FELELŐS.

Érzések

Ugyanarra a helyzetre különböző emberek eltérő módon és intenzitással reagálnak. Rengeteg galiba adódik a kapcsolatainkban abból, hogy azt hisszük, a másik a felelős a mi érzéseinkért. Ezt mondta, azt tette, ilyen meg olyan, hát csoda, hogy dühös, csalódott, sértett, becsapott vagyok?! Bár tény, hogy a másik felelős a tetteiért, szavaiért, kívánatos vagy nem kívánatos viselkedéséért, ez nem jelenti, hogy az én érzelmi reakciómért is neki kell felelni. A saját érzelmeim az én határaimon belülre esnek, csak én tudok kezdeni velük valamit. Ugyanígy hiba azt gondolni, hogy én vagyok a felelős a másik érzéseiért. A szavaimért és tetteimért én felelek, de nem szabhatom ezt ahhoz, hogy a másik mennyire adja át magát a dühnek, önsajnálatnak, vagy épp kétségbeesésnek.

Kapcsolatok

Persze, kapcsolati lények vagyunk, hatással vagyunk egymásra, nem mindegy hogyan bánunk egymással, hisz ez erősen kihat a közérzetünkre, mindennapjainkra. Éppen ezért olyan fontos a határok tisztázása. Rajtam múlik ugyanis, hogy kivel ápolok kapcsolatot, milyen minőségben (rendszeres, mély, őszinte, ritka, felszínes, távolságtartó), mit engedek meg egy kapcsolatban, és mit nem.  Vagyis a kapcsolat rám eső feléért én vagyok a felelős.

Boldogság és boldogulás

Sok felesleges szenvedést és félreértést spórolhatunk meg magunknak, ha egyszer és mindenkorra tisztázzuk: A saját boldogságunkért mi vagyunk felelősek. Mások boldogságáért pedig nem vagyunk azok. Én senki más helyett nem lehetek boldog, mint ahogy más sem dönthet úgy helyettem, hogy boldogtalan leszek. Ezzel egyrészt letehetjük annak terhét, hogy túlzott felelősséget érezzünk mások iránt, másrészt rádöbbenhetünk arra, hogy mi sem vagyunk kiszolgáltatva másoknak. Ez azonban azt is jelenti, hogy többé nem mutogathatunk a másikra saját boldogtalanságunk miatt, és nem is gondolhatjuk magunkat mindenhatónak a másikra nézve.

Körülményeink

A kapcsolatok mellett egyéb körülmények is befolyásolják, hogyan érezzük magunkat. Ezek egy része rajtunk is múlik, a határainkon belül alakíthatunk rajtuk (pl.: milyen szakmát választunk, mennyire vigyázunk az egészségünkre, hogyan osztjuk be az időnket). Más dolgok azonban nem rajtunk múlnak, a határainkon kívül esnek (pl.: biológiai adottságaink, hogy hova, mikor születünk, hogy kik a rokonaink). Sok nagy gondolkodó vallja, hogy a boldogság nem annyira a körülményeinken múlik, inkább azon, hogyan gondolkodunk ezekről. Vagyis a boldogság egyik kulcsa az lehet, hogy élünk a határainkon belüli lehetőségekkel, ahelyett, hogy a rajtunk kívül álló dolgok felett sopánkodunk.

(folyt.köv.)

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: