Van úgy, hogy szinte minden energiád egyetlen körülménnyel vagy személlyel való hadakozásra megy el. Idővel már csak ekörül az egy bosszantó dolog körül jár minden gondolatod, mintha minden ezen múlna, mintha nem lenne kiút.

A beszűkültség állapotában egy probléma akkorára nő a szemedben, hogy kitakar minden mást: a lehetséges megoldásokat, és a jó dolgokat az életedben. A kimerítő, látszólag sehová sem vezető harcban egyre inkább torzul a valóságérzékelés és a személyiség is. Újra és újra ugyanazokat a köröket futod, amik nem vezetnek sehova. Minél inkább küzdesz, annál erőtlenebbnek érzed magad. Minél erőtlenebb vagy, annál kevésbé tudsz értelmes megoldással előrukkolni. Ha nem akarsz eljutni a teljes kiégésig, azonnali és határozott lépésekre lesz szükség. Szállj ki a negatív spirálból!

  1. Pihenj! Nagyon fontos az erőgyűjtéshez, hogy rendesen aludj, egyél, rendszeres időközönként pihenj, kikapcsolj kicsit. Ne kapkodj, ne merítsd le magad, mert akkor nem lesz erőd kigondolni és véghez vinni a megoldást. Vedd számba a feladataidat, és tegyél le párat. Azokkal kezdd, amiknek az elengedése a legkevesebb stresszel jár.
  2. Töltődj! Rendszeresen iktass be én-időt, amikor csak magaddal törődsz, és csupa olyan dolgot csinálsz, ami jó érzéssel tölt el, inspirál, kikapcsol. Lehet ez hobbi, sport, séta a természetben, kávé és süti egy jó baráttal, mozi, színház, masszázs, napozás, vagy bármi, csak pozitív töltetet adjon.
  3. Mozogj! A stressz levezetésének egyik legjobb módja a mozgás. Egy kiadós edzés, biciklizés vagy kocogás után egész más színben látjuk a világot, de már egy nagy séta is jót tesz. Fontos a rendszeresség, és hogy olyan mozgásformát találj, amit tényleg szívesen csinálsz.
  4. Helyezd át a fókuszt! Ha a fenti pontokig eljutottál, már nagy eséllyel lesz erőd ahhoz, hogy a pozitív dolgokra és lehetőségekre koncentrálj. Vedd számba a jó dolgokat, erőforrásokat az életedben. Kezdj hálás lenni értük. Ezután pedig nyugodtan elkezdhetsz álmodozni, és kisebb, megvalósítható célokat keresni magadnak.
  5. Vedd át az irányítást! Ha tudnád, hogy rövidesen véget ér az életed, mihez kezdenél, mi válna fontossá? Most miről szól az életed? Miről szeretnéd, ha szólna? Ne pazarold az időd halogatásra, önsajnálatra! Kinek kell élnie a te életedet?
  6. Ne zárkózz be! A feszültséglevezetés másik legjobb módja a mozgás mellett a beszélgetés. Keress valakit, akiben megbízol, aki nem kritizál, nem ítélkezik, és nem is áraszt el azonnal „jó tanácsokkal”. Ha nincs ilyen barátod, bizalmasod, fordulj segítő szakemberhez. Fontos, hogy halld magad, hogy könnyíts magadon, és hogy ne maradj egyedül a napi küzdelemben.

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: