A segítő identitása

Canva - Red Armchair on Brown Surface

Mindentudó? Mindenható? Mártír? Jós? Gondolatolvasó? Nem…

Évek óta “a segítő” akartam lenni. Tanárként, ügyfészolgálatosként, csoportvezetőként, HR tanácsadóként, de még újságíróként is. Végül célzottan és egyértelműen a segítő szakmához kapcsolódtam mint coach és mentálhigiénés szakember.

Azután mégis elakadtam. Hirtelen úgy éreztem, ez önmagában nem elég, valamit még hozzá kell tennem. Hogyan is adhatnék el egy amúgy két ember között sokszor természetesen működő beszélgetést szakmai szolgáltatásként. Ki vagyok én, hogy csak úgy odaüljek a másik elé azzal, hogy „majd én segítek rajtad”.

Az elhivatott és körültekintő segítő nem elégszik meg a személyes indíttatással vagy tanulságos élettapasztalattal háttérként. Ezért folyamatosan képzem magam: elméleti tanulmányok, módszertani és gyakorlati tapasztalatgyűjtés formájában, amik bővítik az eszköztáram.

Az igazi áttörést azonban az önismeret hozza meg. Ahol szemléletformálás, attitűdváltás történik. Ahol találkozom önmagam őszinte, reális, „beauty effektektől” mentes tükörképével. Ezen a ponton szépen összedőlnek az addig felépített és védelmet jelentő bálványok, illúziók, hiedelmek és előítéletek. Marad az ember. Esetemben a segítő, akinek nincsenek a fejében előregyártott válaszok, mindenáron jót akaró meggyőződések és mindenki számára hasznos sémák. És ez így van jól, mert ez tesz képessé arra, hogy valóban segíteni tudjak. Teret kapsz “te”, hisz nem nyomakszik eléd a tanácsadó “én”. Értő figyelem az, amit nyújtok. Minden más a tiéd kell legyen. Ebben a látszólag üres és semleges térben a lehetőségeid száma végtelen.

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: