A segítő identitása

Canva - Red Armchair on Brown Surface

A segítő mindentudó? Mindenható? Mártír? Jós? Gondolatolvasó? Nem…

Évek óta segítő akartam lenni. Tágabb értelemben az is voltam mindig. Tanárként, ügyfészolgálatosként, csoportvezetőként, HR tanácsadóként, de még újságíróként is. Végül célzottan és egyértelműen a segítő szakmához kapcsolódtam előbb mint coach, később mint mentálhigiénés szakember.

Ezen a ponton mégis elakadtam. Hirtelen úgy éreztem, ez önmagában nem elég, valamit még hozzá kell tennem. Hogyan is adhatnék el egy amúgy két ember között sokszor természetesen működő beszélgetést szakmai szolgáltatásként. Ki vagyok én, hogy csak úgy odaüljek a másik elé azzal, hogy „majd én segítek rajtad”.

Segítőnek, azt hiszem, alapvetően születni kell. Az elhivatott és körültekintő segítő azonban nem elégszik meg a személyes indíttatással vagy tanulságos élettapasztalattal háttérként, hanem képzi magát: elméleti tanulányok, módszertani és gyakorlati tapasztalatgyűjtés formájában, amik egyre bővítik a segítő eszköztárát és magabiztosságát.

Mégis azt gondolom, az igazi áttörést az önismeret hozza meg. Ahol szemléletformálás, attitűdváltás történik. Ahol találkozom önmagam őszinte, reális, „beauty effektektől” mentes képével. Ezen a ponton szépen összedőlnek az addig felépített és védelmet jelentő bálványok, illúziók, hiedelmek és előítéletek. Marad az ember. Esetemben a segítő, akinek hirtelen nincs mit mondania. Nincsenek többé a fejében előre kész válaszok, minden áron jót akaró meggyőződések és mindenki számára hasznos sémák.

Arra jutottam, hogy ez így van jól. Ez az, ami képessé tesz arra, hogy valóban segíteni tudjak. Kibontakozhatsz Te, mert már nem nyomakszom az utadba Én. Az egyetlen biztos pont, amit én nyújtok, a figyelem. Minden más a tiéd kell legyen. Ebben a látszólag üres és semleges térben a lehetőségek száma végtelen.

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: